Duifhuizen geeft tips voor het vinden van de ideale koffer voor op reis!

Nog even geduld en dan gaat de zomervakantie hier in het zuiden weer officieel van start. In de Passage kun je terecht voor al je vakantiebenodigdheden. Van zonnebrandcrèmes tot lekker leesvoer. Op zoek naar een nieuwe koffer, trolley, backpack of reistas? Dan kun je natuurlijk terecht bij Duifhuizen! Ruben is bedrijfsleider en specialist in reiskoffers. Hij geeft een aantal handige tips voor het vinden van jouw perfecte reisbagage.

Backpack, reistas of trolley?

“Als je op reis gaat, bedenk dan dat de reisbagage die je kiest vooral praktisch moet zijn voor het type reis. Bij een vliegreis is een handbagage trolley natuurlijk erg handig op de luchthaven en tijdens de vlucht. Maar is dit ook wel de juiste keuze voor de rest van je vakantie? Laten de wegen die je op je reisbestemming tegenkomt het ook toe om een trolley, met zijn soepele vier wieltjes, te gebruiken? Soms kan het handiger zijn om juist een rugtas als reismaatje in het vliegtuig te kiezen. Daarnaast komt het bij budget-flight maatschappijen nu soms voor dat een deel van de passagiers hun handbagage trolley wel mag meenemen en een deel deze moet afgeven in verband met ruimte gebrek. Je betaalt dan nog steeds niet voor je bagage maar kunt tijdens de vlucht niet bij je spullen.”

Welk formaat kan ik het beste kiezen?

“Het formaat is erg afhankelijk van je reis. Zowel van de duur van je vakantie als de bestemming. Gaat de reis naar een warm oord, dan zal de inhoud van de koffer natuurlijk wat minder volumineus uitvallen dan wanneer we een reis naar het hoge noorden ondernemen. Let wel, hoe groter de koffer hoe meer we mee zullen nemen. Uit de praktijk blijkt dat we, uit veiligheidsgevoel, geneigd zijn om meer mee te nemen dan we daadwerkelijk gebruiken tijdens de reis.”

formaat-koffer

Is hard of zacht materiaal beter?

“De keuze van materiaal is erg persoonlijk. Denk aan inpakgemak, het gewicht en uiterlijk. Zacht materiaal is vaak lichter en is bijvoorbeeld handig voor een auto- of kampeervakantie omdat het beter meevormt. Maar bij het gooi en smijtwerk op luchthavens zullen zachte koffers het eerder begeven dan hardschalige koffers.”

soort-koffer

Hoe beveilig ik mijn bagage?

“Op de meeste koffers, hard of zacht, zit tegenwoordig een TSA-slot of de mogelijkheid om deze te bevestigen. Het douane-grondpersoneel van de luchthavens kan deze openen en de koffer doorzoeken zonder schade aan te richten. Voor vluchten naar Groot-Brittannië, Amerika of Israël zijn deze sloten niet verplicht maar wel aan te raden. Wanneer je gebruik maakt van een slot dat ze niet kunnen openen, kan het voorkomen dat ze het slot openbreken en je deze dus kapot terug krijgt.”

Heb ik een kofferriem nodig?

“Vroeger werd de kofferriem vooral ingezet om de koffer tegen openklappen te behoeden i.v.m. slechte of zwakke sloten. Tegenwoordig zijn de koffers stevig uitgerust en hebben meestal een driepuntssluiting systeem zodat de kans op open gaan minder is. Een leuke gekleurde kofferriem geeft natuurlijk nog steeds een extra herkenning bij het terugvinden van de koffer op de lopende band. Reizigers met oudere koffers zonder TSA-slot kunnen een kofferriem aanschaffen met een TSA-slot in de riem. Zo kan de douane toch je koffier doorzoeken zonder schade aan te richten.”

Twee of vier wieltjes?

“De meeste koffers zijn tegenwoordig uitgerust met vier wielen. Dit is om het rol-comfort te vergroten. Let wel, iedere situatie heeft zijn voordeel en nadeel. Een 2-wiel koffer heeft een stabieler systeem. Het wiel is vaak groter, steviger en dieper in de koffer gemonteerd. 4-wiel koffers hebben uitstekende wielen om de koffer rechtop te kunnen rollen. De zwenkwielen zijn kleiner en steken meer uit aan de onderkant van de koffer. Omdat het wiel kleiner is, kan er eerder slijtage ontstaan aan het rij-oppervlak van het wiel. De wielen moeten immers meer omwentelingen maken en hebben een grotere wieldruk. Om dit weer te verbeteren, zijn er tegenwoordig veel koffers uitgerust met een dubbel zwenkwiel. Wat als voordeel heeft dat het gewicht van de koffer over acht wielen verdeeld is. Het rolcomfort is daarbij maximaal. Natuurlijk kun je de koffer ook nog gewoon op twee wielen (gekanteld) meetrekken in plaats van rollen.”

wielen

Pakjes, vakjes en packing cubes

“Voor het inpakken van de koffer zijn er tegenwoordig handige garment bags ontwikkeld. Zo kan je bagage overzichtelijk en kreukvrij de overtocht halen. Koffers worden tegenwoordig steeds minder uitgerust met vakjes of schotten om het gewicht te reduceren. Je kunt wel packing cubes aanschaffen om je koffer gestructureerder in te pakken.”

Waar moet ik op letten bij een vliegvakantie?

“Bij vliegtuigmaatschappijen kunnen de regels rondom bagage behoorlijk uiteenlopen. Wat bij de één standaard mee mag, kan bij de ander weer “extra” berekend worden. De grootte van handbagage zal bij de reguliere vluchten 40 x 20 x 55 cm zijn. Kijk altijd goed naar de maximaal toegestane maat van de betreffende maatschappij. Kom je altijd snel aan het toegestane maximale gewicht dan kun je voor een koffer kiezen van een lichter gewicht materiaal. Verschillende soorten kunststof, zorgen voor verschillende eigenschappen. Zo geeft Polypropyleen (denk maar aan de grijze bumpers van de auto’s) een zeer robuust en sterke koffer die veel impact kan verwerken. Echter is het gewicht hiervan aan de hoge kant. Om dit gewicht te verlagen, deed de Polycarbonaat rits-koffer zijn intrede in de jaren negentig. Dit materiaal is sterk, flexibel en kan veel impact weerstaan. Op dit moment heeft één merk de meest lichtgewicht koffer ter wereld! Deze is zo sterk is dat er zelfs een garantieperiode van 10 jaar op wordt gegeven. Dit Curve materiaal van Samsonite is gefabriceerd uit dezelfde kunststof als de Polypropyleen koffers. Echter, door het materiaal te vlechten is het zeer flexibel en super taai geworden. Bij uitstek het beste materiaal tot op heden.”

Koffer trends

“De trend van dit moment zijn koffers op vier wielen in pasteltint of met een print. Het rolcomfort wordt zeer op prijs gesteld en het uiterlijk van de koffers, hardschalig met rits geeft een sportieve look & feel. In de toekomst verwachten we dat je bij vliegreizen voor elke kilo extra moet gaan betalen. Op lange termijn gaat de aanschaf van een super lichtgewicht koffer zich dus zeker terugverdienen.”

Recente blogs

Bekijk de laatste blogs

Neem contact met ons op

Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen!

Contact