De leukste weetjes over onze ‘huispapegaai’ Gyzmo! ????

Gyzmo Passage roosendaal

Wie regelmatig in de Passage komt, heeft hem vast wel eens gezien of gehoord: Gyzmo. De papegaai die voor het Kaashuis Roosendaal staat en tegen (bijna) iedereen ‘Hallo’ zegt.

Gyzmo de Passage papegaai

Zeg je Passage dan zeg je Gyzmo en andersom. Er zijn genoeg bezoekers die speciaal voor hem naar de Passage komen. Zo vertelt Hans van het Kaashuis Roosendaal: “Kinderen die ’s ochtends naar school lopen, komen speciaal door de Passage gelopen. Zo kunnen ze onze papegaai even goedemorgen zeggen”. Hoe leuk! Gyzmo heeft zelfs een voorkeurstype waar hij extra graag naar fluit. Heb je blonde haarlokken? Dan val je zeker in de smaak! Van alle kinderen is hij ook groots fan.

Grijze roodstaartpapegaai

Gyzmo is niet zomaar een papegaai, hij is een grijze roodstaartpapegaai. Hij is helemaal grijs en heeft aan het einde van zijn staart rode veren. Deze papegaaiensoort komt vooral voor in Midden-Afrika en wordt veel als huisdier gehouden in Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Ze hebben een intelligentie van een kind van 3 tot 5 jaar oud. Dat betekent dat je ze dus ook trucjes kunt leren en dat ze woordklanken kunnen onthouden. Super slim!

Gyzmo praat

Onze Passage papegaai heeft net als alle andere vogels geen stembanden. Hij communiceert met schreeuw- en fluittonen. Maar je kunt hem een hoop leren, zo kan hij tot wel 750(!) verschillende woordjes leren en nabootsen. Geluiden immiteren kan hij ook super goed en als hij in de goede mood is, wil hij zelfs met je dansen!

Eigen gewoontes en Facebookpagina

Naast het leren van woordjes, heeft Gyzmo ook zijn eigen gewoontes. Zo loopt hij in de ochtend altijd Hans achterna door Het Kaashuis en gaat hij elke zondag in bad. Er wordt goed voor hem gezorgd want Hans kauwt zelfs zijn nootjes voor. Hij boft maar met zijn baasje en alle mensen die hem zo leuk vinden!

Als jij de volgende keer naar de Passage gaat, ga je toch ook langs Gyzmo? Probeer dan eens met hem te praten of te dansen! Laat het ons weten als dit is gelukt en misschien delen we dit wel op onze Facebook. ???? Wist je trouwens dat je ook vrienden kunt worden op Facebook met Gyzmo? Volg hem hier!

 

Recente blogs

Bekijk de laatste blogs

Neem contact met ons op

Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen!

Contact